ZNAČENÍ LEPKU
V současné době jsou všichni výrobci povinni uvádět veškeré informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při výrobě potraviny. Toto upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex%3A32011R1169 Informace se na obale potraviny uvádí buďto přímo ve složení a to tak, že název alergenní látky nebo produktu se dostatečně zvýrazní, aby byl odlišen od ostatních složek a bylo na první pohled zřejmé, že se jedná o alergenní látku. Zvýraznění může být provedeno např. změnou písma, uvedením do závorky nebo jinou barvou pozadí, například: škrob (pšeničný).
Další možností je výčet alergenních látek za slovem „obsahuje“ – například: obsahuje pšenici. V případech, kdy název potraviny přímo odkazuje na danou alergenní látku, není již další označení povinné – např. mléčná rýže.
Pokud tedy nenaleznete nic ve složení výrobku vyznačeno, nebo uvedenou větu „obsahuje“ a ani název výrobku jednoznačně neodkazuje na lepek, pak v tomto výrobku lepek není.
Pokud ve složení bude uvedeno, že obsahuje škrob a nikde jinde na obalu nenajdete, že se jedná o škrob s lepkem, tak můžete výrobek v klidu koupit, lepek totiž neobsahuje.
Navíc toto značení dosti ulehčuje i cestování, alespoň po Evropské unii, protože platí ve všech zemích Evropské unie, a musí jím být označeny všechny výrobky do ní směřující. Výjimky ve vyhlášce tvoří například glukózový sirup z pšenice, který nemusí být značený jako alergen, protože v konečném procesu již neobsahuje alergenní látky.