GULÁŠOVÁ POLÉVKA S HOVĚZÍM MASEM

180 g hovězího masa z mladého býka na steak (3 menší plátky), 80 g hnědé rýže, 3 mrkve, 1 malý celer, 1 větší červená cibule, 1 větší petržel, 1 pórek, olivový olej, sůl, pepř, 1 ČL italských bylinek, 1 ČL majoránky, ½ ČL mletého nového koření, 1 ČL medvědího česneku, 1 ČL mletého kmínu, trošku chilli, 15 g rajčatového protlaku v tubě, voda

Postup

Maso nakrájíme na velmi tenké plátky a nožem je přejedeme, aby se ztenčily, tak jako když se dělá carpacio. Cibulku nakrájíme najemno a osmahneme ji na olivovém oleji do zlatova. Poté přidáme maso a osmahneme je, dokud se nezačne propékat. Přidáme pepř, italské bylinky a 1.5 ČL soli. Maso začne postupně pouštět šťávu, opečeme jej, dokud nebude dostatečně propečené, asi 5 minut. Jakmile se šťáva začne ztrácet, podlijeme 200 ml vroucí vody. Rýži propláchneme a přidáme k masu.

Přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, medvědí česnek a vše promícháme. Podlijeme 2 litry vroucí vody, přidáme majoránku, trošku chilli, nové koření, mletý kmín a 15 g rajčatového protlaku. Vše promícháme a přivedeme k varu. Na mírném plamenu pozvolna vaříme 40 minut. Nakonec přidáme pórek nakrájený na kolečka a 0.5 l vroucí vody a vaříme ještě 10 minut. Poté sundáme z plamene a přikryjeme pokličkou. Rýže ještě krásně nabobtná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.