ALERGENY V RESTAURACÍCH

Od 13. 12. 2014 (SEZNAM ALERGENŮ publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13. 12. 2014 směrnicí 1169/2011 EU) musí být spotřebiteli zpřístupněny informace o alergenních látkách použitých při přípravě pokrmů v restauracích, jídelnách, rychlém občerstvení a ostatních zařízeních společného stravování.

V praxi to znamená, že se člověk ve většině případů setkává v restauracích s číslicemi u jídel. Samozřejmě by tam mělo být uvedeno, co konkrétní označení znamená, nebo vám to musí obsluha sdělit.

Pozor si dávejte na cestách, protože v některých zemích značí alergeny písmeny. Vždy je lepší se zeptat obsluhy, co konkrétní označení znamená. I když v cizině jsem se zatím vždy setkala s tím, že to bylo všude na jídelním lístku vysvětleno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.