QUICHE S DÝNÍ
(forma o velikosti 28,5 cm)
Těsto
130 g bezlepkové mouky Schär MixB, 70 g pohankové mouky, 100 g rostlinného tuku, špetka soli, 8 polévkových lžic vlažné vody
Náplň
½ máslové dýně (cca 350 g), 125 g slaniny pokrájené na kostičky, 250 ml sójové (či bezlaktózové) smetany, 175 g tvrdého strouhaného sýra Gouda, 2 šalotky, 1 červená cibule, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 2 ČL kari koření
Postup
Z ingrediencí na těsto zpracujeme těsto, které zabalíme do igelitu a necháme v lednici přes noc uležet. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku a cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Rozehřejme pánev a opražíme na ní slaninu, cca dvě minuty, dokud nepustí omastek. Poté přidáme cibuli a osmahneme ji do zlatova. Nakonec přidáme dýni, sůl, pepř, čajovou lžíci kari koření a nastrouháme špetku muškátového oříšku. Restujeme dalších asi pět minut, dokud nebude dýně měkká na skus. Směs dáme stranou vychládnout. Troubu předehřejme na 200 °C. Formu na koláč vymažeme olejem. Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme je na pomoučeném válu. Nejlépe se těsto vyválí přes dva igelity. Přendáme je do formy a pomocí prstů vytvarujeme okraje. Těsto ve formě propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
Ve větší misce si rozšleháme dva žloutky se smetanou a čajovou lžičkou kari koření. Přidáme 2/3 strouhaného sýra a vychladlou směs s dýní. Důkladně promícháme. Připravenou náplň vlijeme na těsto a zarovnáme. Vršek koláče posypeme zbytkem sýra. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut. Poté zeslabíme na 180 °C a pečeme 18 minut. Nakonec zesílíme na 200 °C a pečeme na horní pečení ještě asi pět minut, aby se na koláči vytvořila zlatavá krustička.