DÝŇOVÁ POLÉVKA
1 dýně máslová (640 g vydlabané, nakrájené na kostičky), 200 g červené čočky, 1 střední červená cibule, chilli papričky, 2 PL kari koření, sůl, čerstvě mletý pepř, 2.5 g mletý kmín, špetka uzené papriky, 1.7 l vody, máslo
Postup
V hrnci se silným dnem opražíme do zlatova najemno nakrájenou cibulku. Přidáme dýni a pět minut ji opékáme. Chvílemi ji promícháváme a po třech minutách přidáme sůl, pepř, 2.5 g mletého kmínu. Po 5 minutách podlejeme 1,7 l vroucí vody a přidáme 10 g kari koření a trošku čerstvě umletých chilli papriček. Přivedeme k varu a vaříme pět minut a poté přidáme propláchnutou červenou čočku. Vaříme ještě dalších pět minut. Polévku odstavíme a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dáme zpět na sporák a přidáme ještě 500 ml vroucí vody, špetku uzené papriky a 10 g kari koření. S uzenou paprikou pozor, je velmi výrazná a dokáže přebýt chuť celého jídla. Přidáme opravdu jen špetku, aby v polévce nechala jemnou uzenou chuť. Vaříme ještě asi pět minut. Polévka snese více soli, proto ji ochutnáme a dosolíme dle chuti. Těsně před vypnutím přidáme kousek másla na zjemnění a promícháme polévku. Polévka je hustá. Pokud máte raději řidší, přidejte ještě vodu a krátce povařte. Podáváme s nasucho opraženými dýňovými semínky, krutony nebo tortilla chipsy.