BEZLEPKOVÉ DALAMÁNKY

140 g řeckého jogurtu, 2 menší vejce, 15 ml olivového oleje, 1 ČL jablečného octa, 120 g bílé chlebové mouky Doves Farm, 20 g kokosové mouky, 20 g tapiokového škrobu, 15 g psyllia, 30 g lněných semínek, 1 g jedlé sody, 1 kypřící prášek, 2/3 ČL soli, 1 ČL drceného kmínu, kmín nebo sezamová semínka na posypání

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru si umeleme psyllium a lněné semínko na co nejjemněji. Poté je přendáme do malé mystičky a zalejeme troškou vody a promícháme. Vody dáme asi 2–3 PL, aby se všechna semínka promíchala s vodou a necháme nabobtnat po dobu přípravy ostatních surovin.

V kuchyňském robotu vyšleháme společně vejce, řecký jogurt, olej a ocet. K vyšlehaným tekutým surovinám přidáme semínka a opět vyšleháme. Nakonec přidáme všechny sypké suroviny a vypracujeme těsto. To si přendáme na pomoučený vál. Stejně dobře poslouží i kousek pečícího papíru (asi 20 cm široký), posypeme jej trochou mouky a vyválíme v ní těsto. Z těsta si oddělíme 6 hromádek. Na ruce si dáme trošku olivového oleje, rozetřeme jej po dlaních a z každé hromádky zpracujeme kuličku, tu poté rozmáčkneme na placku, přehneme všechny strany dovnitř a opět vytvarujeme kuličku, kterou trošku zplacatíme. Na plechu jemně potřeme dalamánky olivovým olejem a potřeme vodou. Z vrchu posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. Plech pokapeme vodou a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 28 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.